гражданска отговорност лого
052 603369 на цената на един градски разговор
Безплатна доставка на полицата Заплащане на куриера само при получаване

Селскостопанско застраховане

Застраховката на земеделски култури покрива реколтата от всички видове земеделски култури, отглеждани с производствена цел. Покриват се вреди от следните рискове: градушка, буря, проливен дъжд, пожар, осланяване, наводнение, киша, задушаване (запарване), измръзване и изтегляне (за есенни житни култури).

Застраховката обхваща реколтата от селскостопански култури и овощни, зеленчукови, розови и черничеви градини, лозя, ягоди, малини, културна шипка, културна къпина, овощни разсадници, маточници, вкоренилища, медицински растения, касис, хмел, разсади, семенилища, цветя за семе и продажба и култури в парници и оранжерии; декоративни растения – дървета, храсти, градини, отглеждани на открито като дълготрайни материални активи; новосъздадени трайни насаждения – овощни, ягоди, малини, къпини, касис, рози, лавандула, хмел и лозя.

Застрахователят покрива количествени щети по реколтата вследствие на градушка, буря, пожар на корен, проливен дъжд, наводнение, късно пролетно и ранно есенно осланяване, измръзване и изтегляне на зимни житни култури, щети от падащи летателни апарати. При застраховка на декоративни растения и новосъздадени трайни насаждения като дълготрайни материални активи се покриват щети от договорените рискове при пълно унищожаване на растенията.

Застрахователна сума
Застрахователната сума се определя по взаимно договаряне, съобразно с очакваните добиви и пазарните условия в страната. Застрахователната сума не може да надвишава действителната стойност на реколтата.

Застрахователна премия
Застрахователната премия се определя в зависимост от посевната площ на културата, договорената застрахователна сума на декар и тарифата за избраното покритие от рискове.
Премията може да бъде заплатена еднократно или разсрочено на вноски.

Оглед и оценка
Огледът и оценката на щетите се извършват от експерт на Застрахователя, подпомогнат от вещо лице-оценител, в присъствието на Застрахования или на негов представител.

Размерът на щетата се определя чрез преброяване и пресмятане на изцяло запазените, частично увредените и напълно унищожените растения и плодове в пробни парцели с еднакви размери, разположени по начин, обхващащ културата в увредения блок.

Когато увредената култура продължава своето развитие и се очаква известно нейно възстановяване и намаляване на първоначално причинената загуба или е трудно с точност да се определи размерът на щетата, се извършват две оценки: предварителна – след събитието, и окончателна – непосредствено преди прибиране на реколтата.

Ако Застрахованият не е съгласен с оценката, може да поиска извършване на втора оценка при условие, че увредените култури се запазят в същото състояние, в което са били при първия оглед, или се оставят представителни пробни парцели.
?скане за втора оценка се прави писмено не по-късно от 7 дни след като на Застрахования стане известна първата оценка. При втората оценка Застрахованият може да ползва вещо лице за своя сметка. Когато има различие между двете оценки и не се стигне до споразумение, двете страни посочват трето вещо лице – арбитър, разноските за който се поделят. Неговото заключение е окончателно за доброволното уреждане на спора.


Може би ще ви е полезно и:

 • Застраховка Гражданска отговрност с нови правила през 2011
 • До средата на годината електронната полица Гражданска отговорност ще бъде факт
 • Какъвто автомобилът – такава и „Гражданската отговорност”
 • Социалния статус на българина и неговата „Гражданска отговорност”
 • Забраняват се непрпорционалните вноски по застраховка”Гражданска отговорност”
 • За няколко часа спряха от движение над 150 автомобила без Гражданска отговорност
 • Застрахователите искат застраховката „Гражданска отговорност” да се покачи още
 • ?МУЩЕСТВЕНО ЗАСТРАХОВАНЕ
 • Повече точки в талона-по-евтина „Гражданска отговорност”
 • Висока щетимост от шофьори без застраховка Гражданска отговорност
 • гражданска отговорност от ЗАД Викториягражданска отговорност от Армеецгражданска отговорност от Булстрадгражданска отговорност от ДЗИгражданска отговорност от Евроинсгражданска отговорност от Дженералигражданска отговорност от Булинс
  гражданска отговорност от ЗАД ХДИгражданска отговорност от Интерамерикангражданска отговорност от ЛевИнсгражданска отговорност от ОЗКгражданска отговорност от Уникагражданска отговорност от Български имоти